Magistrații au dispus arestarea fostului viceguvernator al băncii centrale pentru 16 zile.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv ca fostul viceguvernator al BNR să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

Bogdan Olteanu este acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Olteanu era în arest la domiciliu din 29 iulie, dar contestase această măsură. Judecătorii ICCJ au respins, totodată, ca nefondată contestația formulată de Bogdan Olteanu la măsura arestului la domiciliu.

În același timp, procurorii DNA au cerut instanței supreme să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu arestul preventiv. Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat miercuri, la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență, el declarând că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să își găsească dreptatea.

Bogdan Olteanu a demisionat din funcția de viceguvernator al BNR, după ce a fost pus sub acuzare de procurori.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanței supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci președinte al Camerei Deputaților, a mers în Delta Dunării, însoțit de o altă persoană, care a intermediat discuția cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

În schimbul folosirii influenței sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervației Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susțin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanță în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziție lucrări de analiză politică și sondaje de opinie.

DNA a anunțat că se fac acte de urmărire penală în această cauză și față de alte persoane. 

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.