Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv luni la 3 ani și 6 luni de Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia, luată de 4 din 5 judecători.

UPDATE

(Captură video RomâniaTV)

17:20 Liviu Dragnea a ajuns la Rahova, unde a fost aşteptat de mai mulţi cetăţeni care l-au fluierat. "Gata, s-a terminat. S-a închis uşa dreptăţii!", a spus unul dintre ei.

17:13 Liviu Dragnea se îndreaptă într-un Duster spre Penitenciarul Rahova.


16:43 O altă maşină a ieşit din reşedinţa lui Liviu Dragnea. Cum jurnaliştii aflaţi la faţa locului nu au reuşit să-l vadă nu se ştie exact dacă liderul PSD se afla în prima, care e maşina sa personală sau în cea de-a doua maşină.

Liviu Dragnea se poate preda la orice secţie de poliţie din Capitală.

Mașina în care s-ar afla Liviu Dragnea e urmărită de jurnaliști. La un semafor, mai mulți  bărbați au arătat semne obscene către mașină. 

16:36 Avocatul Toni Neacșu, care a reprezentat-o în acest dosar pe Olguța Șefu, fost director executiv al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, a declarat pentru HotNews.ro că o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale nu va avea niciun efect în cazul lui Liviu Dragnea, pentru că este închisă orice cale de atac. 
"Teoretic, ar putea avea deschisă doar o cale la CEDO, unde s-ar putea invoca încălcarea dreptului la un proces echitabil", a explicat avocatul.

16:19 "La puşcărie, la puşcărie", "PSD, ciuma roşie!", "la puşcărie, hoţule!", strigă oamenii către maşina cu care Liviu Dragnea a părăsit reşedinţa pentru a se duce la poliţie.

16:08 Mai mulţi oameni s-au strâns la reşedinţa lui Liviu Dragnea.

16:07 Dragnea va fi dus la Poliţia Capitalei şi apoi la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină, timp de 21 de zile.

16:00 Mandatul de executare a pedepsei a ajuns de la ICCJ la poliţie.

Întrebat duminică seara dacă are bagajele făcute, Dragnea a replicat: ”E un spectacol prost, foarte prost.N-am niciun bagaj făcut”.

***

Dragnea se află acasă, acolo, unde se afla şi în momentul primirii sentinţei. El va fi încarcerat astăzi.

***

Procesul a început în 2016, iar Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA.

Pe 21 iunie, ICCJ l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, au lucrat la filiala județeană a PSD.

El a fost condamnat pentru instigare de abuz în serviciu și a fost achitat pentru instigare la fals intelectual.

De asemenea, în primă instanță ICCJ a anulat suspendarea executării pedepsei primite în Dosarul ”Referendumul”, astfel că cele două pedepse s-au contopit.

Lupta lui Dragnea pentru a scăpa de condamnare a început la finalul anului 2018, când a contestat, prin Guvern, completul de cinci judecători la care a fost repartizat în apelul din dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Portecția Copilului Teleorman. Astfel, avocatul lui Dragnea a cerut modificarea completului care a fost tras la sorți după decizia CCR, acuzând formarea ilegală a acestuia.

Pe 7 noimebrie, CCR a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. 

Noua lege 304/2004, modificată de PSD-ALDE în Parlament, prevede că cele două compleuri de cinci judecători de la ICCJ se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.

La o zi după decizia Curții, pe 8 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat că va trage la sorți desenarea membirlor completurilor de cinci judecători. Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, în prezenţa celor doi vicepreşedinţi.

Ulterior, Florin Iordache, în calitate de președinte interimar al Camerei Deputaților, a sesizat în martie Curtea Constituțională pentru a invoca un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, susținând că toate procesele de corupție din prima instanță de la Curtea Supremă ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție.

O hotărâre favorabilă a CCR îl putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Lipsa completului specializat a fost, de altfel, invocată și de avocații liderului PSD, care au cerut desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat pe 20 mai la proces, el fiind reprezentat de doi avocaţi - Flavia Teodosiu şi Marian Nazat. Iniţial, avocaţii lui Dragnea au solicitat amânarea procesului după 5 iunie, când Curtea Constituţională ar trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte modul de constituire a completurilor de 3 de la Instanţa supremă. De asemenea, avocaţii au ridicat mai multe cereri şi excepţii, inclusiv de sesizare a Curţii Constituţionale.