Bulgaria implementează pe deplin recomandările privind prevenirea corupției în rândul parlamentarilor și procurorilor, se precizează într-un raport al Grupului de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliul Europei, prezentat joi.

Datele arată că Bulgaria îndeplinește integral 67% și parțial 33% din recomandările privind judecătorii. În ansamblu, Bulgaria aplică 84% dintre recomandări și 16% - parțial, scrie Darik.

Aceștia sunt unii dintre cei mai înalți indicatori de performanță, doar Finlanda și Norvegia respectând pe deplin punctele de vedere ale Grupului, în timp ce Marea Britanie, Albania și Lituania au o pondere mai mare din performanța generală a Bulgariei.

Raportul include 23 de țări, menționând că statele monitorizate adoptă cel mai adesea legislația anticorupție, dar implementarea este lentă. Unele țări atribuie acest lucru impactului pandemiei.

Datele indică faptul că, anul trecut, țările au implementat 45% dintre recomandări în totalitate, 37% parțial, iar 18% din cerințe nu au fost încă urmate de acțiunile necesare.

Grupul îndeamnă guvernele să depună mai multe eforturile privind acțiunile de lobby pentru a se limita influența în luarea deciziilor politice. Lobby-ul poate contribui la procesul democratic, dar este nevoie de implementarea deplină a cerințelor împotriva corupției, recomandă raportul.

Sursa: RADOR