Patru persoane au fost plasate în arest preventiv și 11 în arest la domiciliu, prin decizia Tribunalului București, în urma perchezițiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din județul Ilfov.

De asemenea, șase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă, potrivit News.ro.

La Tribunalul București au fost înregistrate două dosare în urma perchezițiilor de la centrele pentru persoanele vulnerabile.

Astfel, în primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, pentru șapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane și au respins propunerea de arestare pentru două persoane. 

Deciziile Tribunalului București nu sunt definitive. 
 
31 de percheziții au fost făcute, în cursul zilei de marți, în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorități din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiți, beneficiarii au fost supuși la tratamente inumane ori degradante, mai arată sursa citată.

Exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei beneficiarilor.

Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziții referitoare la omisiunea sesizării și abuz în serviciu după ce, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenței sociale și protecției copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achizițiile publice, asociația în cauză neîndeplinind cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a anunțat că a demarat miercuri procedura legală privind retragerea acreditării pentru Centrele de Îngrijire și Asistență din Afumați și Voluntari, ale Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, informează Ministerul Muncii, citat de Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că s-a dispus un control al statului la toate căminele de bătrâni.

"Am discutat cu doi miniștri, cred că se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni. Deja s-a dispus acest control", a declarat Ciolacu, la Berlin, unde se află într-o vizită de lucru, potrivit sursei citate.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat miercuri că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilități în trei azile din localitatea Voluntari a fost una "complexă" și a durat "ani de zile".

"A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, dacă nu mă înșel, și un astfel de probatoriu nu e ușor de strâns. O intervenție pripită a polițiștilor, înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes, poate conduce la compromiterea cazurilor. Întotdeauna există această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar, în același timp, de a asigura toate probele, astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbușească literalmente din punct de vedere juridic în instanță", a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Amintim că 56 de bătrâni găsiți în condiții inumane au fost transportați de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale.

„Lagărele” Ilfovului. Când e soră lângă „soră”…

În spatele abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități investigate la începutul anului de reporterii Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București (BdB) se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia. 

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, era șefă la Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporteri.

Imediat după apariția seriei de presă CIM - BdB, sora ministrului Firea  s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov.

 Ministerul Familiei zice că Ligia Gheorghe a fost în conducerea asociației responsabilă de atrocități o perioadă scurtă de timp, însă informațiile publice arată că demisia a avut loc abia anul acesta, nicidecum în 2022.

Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană. 

Citiți detalii pe Centrul de Investigații Media.

Firea: E evident o campanie orchestrată împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei

Gabriela Firea, ministra Familiei, a reacționat la acest scandal uriaș, în care sunt implicați apropiați, susținând că "se încearcă intimidarea" ei.

"Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică! Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrata împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei. Am spus încă de la apariția informațiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspund", a spus ea la Antena 3.