Containerul ce conținea peste 2.300 de kilograme de cocaină a fost descoperit de procurorii DIICOT. Drogurile provin din America Latină. O rețea mondială de traficanți este investigată de procurorii români. Peste 600 de milioane de euro este valoarea

Cocaină în valoare de peste 600 de milioane de euro a fost capturată de procurori în Portul Constanța. Este vorba despre peste 2.300 de kilograme de cocaină pură, un record în România.

Procurorii au descins joi în port și au deschis containerul în care se aflau drogurile. Containerul avea pereți dubli, iar cocaina era ascunsă în aceste lăcașuri. Containerul conținea banane importate în România din Columbia. În schimb, drogurile urmau să ajungă în Olanda.

DIICOT i-a reținut pentru 24 de ore pe Diego Ramon Narvaez, cetățean columbian, Nerijus Mikailionis, Aurius Laurincikas, Vygantas Gaidamavicius și Tadas Miceika, cetățeni lituanieni, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere, constituire și sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc și complicitate la tentativă de trafic internațional de droguri de mare risc.

Conform procurorilor, „în perioada aprilie - iunie a anului 2016, au introdus în România, prin Portul Constanța, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500  kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România)”.

Procurorii spun că liderul rețelei, Kaabouni Mimoun și ceilalți suspecți au încercat să scoată din România cocaina provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcționate către Europa de Vest. Ei au închiriat un depozit în Eforie Sud.

Pe 29 iunie, când procurorii DIICOT au descins pentru a captura drogurile, liderul grupării, Kaabouni Mimoun, zis „Rocky”, a fost reținut de către autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga.

Vineri, la sediul DIICOT a fost adusă jumătate din cantitate, aproximativ o tonă, pentru a fi expertizată.

Drogurile aparțin unei rețele mondiale de traficanți de droguri, iar DIICOT a colaborat și cu alte structuri din alte țări pentru a realiza captura.

Cele 2300 de kilograme de cocaină au puritate de 90%. Drogurile erau destinate pieței negre din vestul Europei, România fiind țară de tranzit.

„Mai multe persoane au fost reținute, inclusiv capul rețelei, un cetățean spaniol de origine marocană. Drogurile veneau din mai multe state din America Latină, în special din Columbia”, a declarat Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT.

Mai mulți cetățeni lituanieni, care făceau parte din rețea, au sosit în România cu o săptămână înainte să ajungă transportul. Lituanienii au fost reținuți.

Procurorii și polițiștii au reușit să infiltreze ofițeri sub acoperire în interiorul rețelei.

Precedentul record a fost înregistrat în 2009, atunci când a fost descoperită o tonă de cocaină.