Pe 20, 21 și 24 februarie 2023, s-au desfășurat la sediul Ministerului Justiției interviurile pentru funcțiile de Procuror General al PÎCCJ, procuror-șef al DNA, respectiv procuror-șef al DIICOT.

UPDATE

"Este un pas important într-o direcție pe care cu toții ne-o dorim bună. (...) Ministrul a anunțat opțiunile care au reieșit după interviuri. Urmează, evident, următorul pas, care este la CSM, după care propunerile vor ajunge, dacă sunt agreate de CSM, la mine și voi o lua o decizie corespunzătoare", a declarat Klaus Iohannis într-o declarație de presă comună cu premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Iohannis a mai spus că nu se pune problema să se evalueze dacă trebuiau schimbați sau nu procurorii-șefi.

"Este o procedură de la zero, cum s-ar spune, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem acum. Apreciez că Ministerul Justiției a lucrat foarte corect și a anunțat din timp aceste concursuri și ținându-se de agenda stabilită", a conchis președintele Iohannis.

+++

Propunerile pentru funcția de procuror General al PÎCCJ și procuror-șeff DNA sunt următoarele:

1.Alex Florin Florența pentru funcția de Procuror General al PÎCCJ;

2.Marius Ionuț Voineag pentru funcția de procuror-șef DNA.

Propunerea pentru funcția de procuror-șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor, a anunțat Ministerul Justiției.

Ultimul cuvânt îl va avea președintele Klaus Iohannis, care numește procurorii de rang înalt, conform Constituției.

MJ reamintește că interviurile au fost desfășurate în fața Comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE, și compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management și un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul Justiției și ceilalți membri ai Comisiei de interviu.

"Fiecare candidat în parte a demonstrat că Ministerul Public din România dispune de profesioniști și lideri remarcabili, care fac onoare nobilei profesii de procuror. Cele trei funcții pentru care au fost susținute interviurile fac parte din „infrastructura” funcțională de vârf a Ministerului Public, un sistem care trebuie să funcționeze armonizat și coerent, inclusiv din perspectiva exercitării funcțiilor de procurori șefi de rang înalt, în beneficiul cetățenilor", a transmis Ministerul.

De asemenea, arată sursa citată, în analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.

Cine sunt propunerile:

Voineag activează în sistem din 2008, când a intrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. A absolvit dreptul la Universitatea privată Nicolae Titulescu, unde a susținut și un Master. A urcat rapid treptele ierarhice (Tribunal, Curte de Apel), potrivit G4Media.ro.

Din 2013 intră ca procuror în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. Un an mai târziu ajunge procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de de capital, DIICOT Structura Centrală iar în 2017 procuror șef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare tot la DIICOT Structura centrală.

Din 2021 activează în Parchetul General, unde a fost numit adjunct. Surse din sistem au declarat pentru G4Media că Marius Voineag are o bună relație cu fostul Procuror General, Bogdan Licu, acuzat de plagiat, de apartenență la masonerie și de relații strânse cu Serviciul Român de Informații.

Alex-Florin Florența a condus serviciul teritorial Timișoara al DIICOT, având două mandate la șefia acestei instituții. În ianuarie 2021 a fost delegat de CSM în funcția de procuror șef al Biroului tehnic și de criminalistică din cadrul Structurii centrale a DIICOT, scrie HotNews.ro.

Conform pressalert.ro, procurorul Alex-Florin Florența a instrumentat, printre altele, un dosar de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița. Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel cunoscut drept "Motorină CFR”.