Cătălin Ioniță, fostul șef al Poliției Române și al DGA, acuzat de ANI că are avere nejustificată

Agenția Națională de Integritate a constatat diferențe nejustificate de 1.157.736 lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către fostul șef al Poliției și al Direcției Generale Anticorupție, Cătălin Ioniță.
Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Ioniță, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.
Acesta a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. Ioniță a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Chestorul Cătălin Ionița și-a depus demisia din funcția de șef al Poliției Române în 2018, iar ulterior a ajuns la DNA, acolo unde a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.
Procurorii DNA îl acuză pe chestorul Cătălin Ioniță că „în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la Petruța Dinu (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.
Procurorii mai spuneau că Ioniță a făcut demersurile necesare și, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea Petruței Dinu și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.
„Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață lui Cătălin Ioniță și unei alte persoane din familia acestuia. Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit”, mai precizează DNA.
În urma anchetei a reieșit că în declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, fostul șef al Poliției Române a menționat doar o suprafață de 18.174 metri pătrați (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită.
Ioniță a fost preferatul ministrului de Interne de atunci, Carmen Dan. Cu șase luni înainte de demisie, instalarea lui în funcție a dus la schimbarea premierului Mihai Tudose din fruntea Guvernului pentru că s-a împotrivit demiterii lui Bogdan Despescu.
Ulterior, Ioniță a devenit șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne. În 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale acestuia. Cătălin Ioniță a fost eliberat din funcție pentru că nu mai deținea autorizația de acces la informații clasificate din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcției.
Comentarii