Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut vineri, la aniversarea a 15 ani de la înființarea DIICOT, că Direcția este excesiv încărcată cu cauze minore, afectând astfel concentrarea pe marile grupări de crimă organizată.

"Sistemul de"law enforcemen" din țara noastră a fost construit în anii 2000 pentru realitățile din acea perioadă, el trebuie modernizat și reformat, adaptat provocărilor prezente și de perspectivă. Crima organizată s-a integrat accentuat odată cu globalizarea, inclusiv la noi în țară, este mai flexibilă, mai dinamică și din ce în ce mai agresivă, fiind important să primească o ripostă fermă și inteligentă. Fără o cooperare inter-instituțională, pe modelul practicii altor state democratice, infracțiunile complexe de crimă organizată, terorism, infracțiuni cibernetice, trafic de persoane și droguri, nu pot fi depistate, investigate, inculpate și condamnate cu succes;Competența DIICOT încarcă direcția excesiv cu cauze minore, afectând concentrarea pe marile grupări de crimă organizată și acest lucru trebuie corectat", a spus Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Acesta a mai precizat că "DIICOT trebuie să comunice profesionist în cazurile complexe care pot genera emoții publice, societatea este în cel mai înalt grad interesată de combaterea crimei organizate și e nevoie de o astfel de comunicare".

"DIICOT este principala"armă" de ripostă judiciară a societății împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice și terorism și MJ așteaptă de la DIICOT o acțiune energică și profesionistă în continuare. Cadrul legal și suportul logistic sunt aspecte cheie pentru eficiența DIICOT și Ministerul Justiției a notat acest lucru. Succesul DIICOT depinde și de cooperarea cu partenerii instituționali pe baze legale transparente și eficiente, pe modelul bunelor practici din alte state democratice. Am notat opțiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desființarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acțiunea de reparare a daunelor aduse legislației și structurii Ministerului Public, să facem pași în recâștigarea coerenței sistemului de <<law enforcemen>> și a Justiției în genera", a mai subliniat ministrul Justiției.