Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus luni pe Bogdan Licu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. Tot luni, Predoiu a propus-o pe Maria Magdalena Militaru în funcția de adjunct al procurorului general.

UPDATE

Întrebat dacă această propunere respectă criteriile de integritate invocate de președintele Klaus Iohannis în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, ministrul Cătălin Predoiu a declarat: ”Invit pe toți să observe că nu există niciun verdict oficial al unei autorități competente în domeniu care să stabilească în speța respectivă dacă domnul Licu a plagiat sau nu a plagiat. Sunt acuze și până când instituția oficială a statului român, competentă să-și dea un verdict, a face judecăți înaintea acestui verdict dat de către instituția oficială a statului român, împuternicită cu această competență, ar fi după părerea mea o greșeală”.

+++

Pentru funcția de adjunct al procurorului general a fost propusă Maria Magdalena Militaru.

În urma interviurilor derulate până săptămâna trecut, Cătălin Predoiu a propus-o pe Adriana Denisa Cristodor în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică a PICCJ. Pentru funcția de procuror-șef al Secției parchetelor militare a PICCJ a fost propus Cătălin Ranco Pițu.

Mădălina Scarlat a fost propusă pentru postul de adjunct al procurorului-șef al DNA, iar Oana Daniela Pâțu - adjunct al procurorului-șef al DIICOT. 

Propunerile vor fi trimise marți către Secția de procurori a CSM în vederea avizării.

Bogdan Licu e în prezent procuror general interimar și a fost singurul candidat pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.

În 2015, el a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, realizată în coordonarea fostului vicepremier Gabriel Oprea. 

În urma unei analize făcute asupra lucrării de către jurnalista Emilia Șercan au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internaționale de citare în operele științifice.

După apariția acuzațiilor, Licu a cerut să-i fie retras titlul.

În cadrul interviului, el a explicat că din cauza acuzațiilor nu a dorit să candideze la șefia Parchetului general:

”Îmi reproșez faptul că la momentul elaborării tezei nu eram suficient pregătit, este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea. Tocmai pentru că regret și îmi reproșez tratarea cu superficialitate a tezei am cerut retragerea titlului de doctor. Nu am intenționat niciodată să îmi asum munca sau ideile cuiva, să capăt ce nu mi se cuvine, recunosc că am realizat o teză cu erori, dar nu pot admite să fiu țap ispășitor pentru comportamente înrădăcinate în viața academică din România înainte de legea actuală”.