Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a autosesizat pe 6 ianuarie după ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a catalogat Holocaustul ca fiind "o temă minoră".

"La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat <Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!>, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta <minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia>", a transmis, luni Ministerul Public.

Pe 3 ianuarie, AUR solicita ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii Române, a Istoriei și a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza olimpiade.

Formațiunea spune atunci că, în ultimii ani, "se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională".

Ulterior, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" susținea că încadrarea Holocaustului la categoria ”temă minoră” de către AUR nu face decât să întrețină ura antisemită.