Procurorii DNA au stabilit un nou record al sumei impuse drept cauțiune pentru ca inculpatul să fie cercetat în stare de libertate. Patronul firmei de asigurări Astra, Dan Adamescu, trebuie să plătească 40 de milioane de lei.

DNA l-a pus sub control judiciar pe Dan Adamescu, cel care a deținut societatea de asigurări Astra, declarată de judecători în faliment. Nu mai puțin de 40 de milioane de lei are de plătit Adamescu. În caz contrar procurorii ar putea cere arestarea preventivă a acestuia.

Dan Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), potrivit DNA.

Conform procurorilor, Dan Adamescu „va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea DNA. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile”.

Potrivit DNA, Adamescu ar fi comis faptele de care este acuzat în perioada 2011 - 2013.

„Inculpatul a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționarea pieței interne a asigurărilor”, susțin procurorii.

Infracțiunile, mai spun procurorii, s-ar fi comis cu sprijinul unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„În perioada 2011 — 2013, Dan Adamescu, cu încălcarea unor dispoziții din Codul Fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel,  ASTRA a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind de aproape 800 de milioane de lei.