Curtea Constituțională a României a admis miercuri sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Național al Magistraturii pentru care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament.

Potrivit unor surse din CCR citate de Agerpres, Curtea a admis sesizarea PSD, "pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiții stabilite prin decizii ale Curții Constituționale pentru utilizarea asumării răspunderii și s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare".

În sesizarea de neconstituționalitate depusă de PSD, prin Decizia nr. 1.557 din 3 noiembrie 2010, Curtea Constituțională a statuat că la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obișnuită sau în procedură de urgență nu mai este posibilă".

Conform documentului, proiectul de lege prezentat Parlamentului de către Guvern la data de 12 decembrie 2019 "își are sorgintea" în OUG 7/2019, care se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, for decizional.

Decizia vine în ziua în care Guvernul Orban și-a angajat din nou răspunderea, de data aceasta pe legea privind alegerea primarilor în două tururi.

Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD depune moțiune

Mai mult pe EurActiv »