Judecătorii Curții Constituționale dezbate miercuri sesizările împotriva modificărilor aduse luna trecută de Putere la Codul penal și Codul de procedură penală.

UPDATE

Curtea Constituțională a României a admis parțial, miercuri, sesizări privind modificări aduse Codului penal și Codului de procedură penală, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Potrivit surselor citate, judecătorii constituționali au stabilit, printre altele, că infracțiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată și fără a se stabili un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.

De asemenea, Curtea a constat că este necesar ca legiuitorul să reglementeze, în Codul de procedură penală, o formă de control a posteriori în cazul înregistrărilor ce rezultă din activitățile specifice culegerii de informații, care sunt comunicate organelor de urmărire penală și care dobândesc calitatea de mijloace de probă în dosarul penal în care nu s-a dispus trimiterea în judecată, pentru ca persoana vizată de aceste activități, care nu a dobândit în acea cauză calitatea de parte, precum și inculpatul față de care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sau clasarea să poată contesta legalitatea acestor înregistrări, precum și elementele ce țin de legalitatea mijlocului de probă. De asemenea, Curtea a constatat că legiuitorul are obligația de a reglementa și procedura aplicabilă conservării și/sau distrugerii acestor înregistrări”, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Curtea Constituțională în urma ședinței de miercuri, potrivit G4Media.ro.

+++

Forța Dreptei, partidul condul de Ludovic Orban, și ÎCCJ au atacat separat modificările. Prevederea potrivit căreia abuzul în serviciu nu are prag și cea potrivit căreia avocații apărării pot să nu aibă acces la informațiile clasificate din dosarele de corupție pe siguranță națională sunt articolele pe care judecătorii constituționali trebuie să se pronunțe.

Reamintim că deputații juriști au votat renunțarea la pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu adoptat de Senat. Coaliția și-a retras toate amendamentele de la cele două Coduri penale la doar câteva zeci de minute după ce tot deputații puterii le-au propus sau votat pe unele dintre ele în Comisia juridică.

Toate amendamentele au fost retrase și s-a revenit la forma propusă de Guvern a proiectelor. Decizia a venit după ce președinta Comisiei juridice, social-democrata Laura Vicol, a primit un telefon și a suspendat câteva minute ședința.

"Codurile Predoiu", adoptate de deputați: abuzul în serviciu nu are prag

Mai mult pe EurActiv »