CCR a decis miercuri că este neconstituțională o legea inițiată de fostul senator PSD Șerban Nicolae care instituia un regim fiscal derogatoriu pentru terenuri și activități economice din insule, grinduri și alte suprafețe de uscat.

”Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea obiecțiilor de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată comunicatul de presă al CCR. 

Actul normativ prevedea instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, pentru construcțiile ridicate pe acestea și activitățile economice de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul și servicii conexe desfășurate în aceste zone.

Președintele Klaus Iohannis a atacat anul trecut legea la CCR, arătând că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanțare.