Codurile penale sunt neconstituţionale, a decis luni Curtea Constituţională.

UPDATE 15.20 Președintele Klaus Iohannis transmite printr-un comunicat de presă că decizia pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională sancționează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliției PSD-ALDE.

"Această soluție arată, o dată în plus, că modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare Legii fundamentale", se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

El mai spune că modificările, "adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar și societatea civilă, modificările asupra legislației penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul și să încurajeze fenomenul infracțional".

În acest sens, șeful statului solicită coaliției PSD-ALDE să abandoneze "pretinsa reformă în domeniul penal" și cere Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit "adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului".

"Atenționez majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetățenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie. În acest sens, este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislație a prevederilor Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României. Am inițiat acest Acord tocmai pentru a consfinți voința suverană exprimată de cetățenii români la referendum, în susținerea statului de drept și împotriva afectării independenței sistemului judiciar. Chiar dacă PSD și ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică", a conchis Iohannis.

+++

Surse din CCR citate de Agerpres au arătat că Parlamentul nu şi-a exercitat obligaţia de a efectua toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

Potrivit unor oficiali ai CCR, pe 11 iulie judecătorii constituţionali au reuşit să încheie dezbaterile pe aceste sesizări, însă au amânat luarea unei decizii. A fost a şaptea oară când a fost amânat acest caz.

Sesizările se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

+++

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 24 aprilie din nou Codul penal și Codul de procedură penală. Deputații au modificat doar articolele declarate constituționale de Curte, dar lăsând numeroase articole controversate. (Detalii aici)

Pe 10 mai, președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR Codurile penale. (Detalii aici)

CCR a mai avut pe ordinea de zi şi în 22 mai, în 28 mai, în 4 iunie în 26 iunie, în 4 iulie, în 10 iulie şi în 11 iulie, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.