Curtea Constituţională a decis marţi că mai multe dispoziţii din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale şi a cerut redefinirea erorii judiciare şi a relei credinţe, dar şi a gravei neglijenţe.

"După o şedinţă maratonică, mai exact care a durat cam cât două maratoane, am reuşit să ne pronunţăm cu privire la Legea referitoare la Statutul magistraţilor. Soluţiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte, care se referă la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici care vizează critici intrinseci privitoare la mai multe texte din cuprinsul legii”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, relatează Mediafax.

Dorneanu a arătat că multe dintre dispoziţiile legii în cauză au fost declarate neconstituţionale.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai declarat că unele dintre criticile admise au vizat mai ales răspunderea magistraţilor: "Au fost admise (aceste critici - n.r.) şi am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credinţe şi a gravei neglijenţe. Pentru altă serie de texte am respins ca neîntemeiate criticile".

Legea va fi retrimisă la Parlament pentru punerea în acord cu deciziile CCR.

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor este una dintre cele trei legi ale Justiţiei modificate la finalul lui 2017 în Parlament.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a admis câteva obiecții formulate de ICCJ și de USR, dar a păstrat în lege cele mai controversate modificări din legea organizării judiciare.

Dorneanu a anunţat marţi că CCR a amânat dezbaterea privind criticile aduse Legii referitoare la cea de-a treia lege, cea privind funcţionarea CSM, pentru 13 februarie.