Preșdintele Curții Constituționale a explicat că instituția pe care o conduce nu se poate pronunța pe acte care nu sunt în vigoare, iar OUG 13, atacată de Avocatul Poporului la CCR, a fost abrogată de OUG 14, deci nu mai există.

Valer Dorneanu a declarat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Acesta a mai precizat că atât Avocatul Poporului, cât și procurorul care a participat la ședință au solicitat Curții să se pronunțe pentru că există posibilitatea ca OUG 14 să nu fie adoptată și de Parlament, iar în aceste condiții, OUG 13 ar intra în vigoare și va produce efecte juridice.

„Am constatat că Avocatul Poporului era îndreptățit să ne sesizeze. În ceea ce privește admisibilitatea cererii, noi verificăm constituționalitatea legilor și a ordonanțelor în vigoare. OUG 13 a fost abrogată. Noi nu putem analiza pe fond ordonanța și, cu majoritate de voturi, am luat decizia nediscutării, pentru că a devenit inadmisibilă”, a anunțat președintele CCR Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională a fost sesizată de Avocatul Poporului când OUG 13, cea care modifică legile penale, era activă, dar nu producea efecte judirice în legătură cu modificarea abuzului în serviciu și cu abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu. Ulterior, însă, guvernul Grindeanu a abrogat OUG 13, emițând o nouă OUG.

OUG 13 poate intra, totuși în vigoare dacă Parlamentul României respinge OUG 14. Astfel, abrogarea OUG 13 va fi, la rândul ei, abrogată, astfel că OUG 13 va intra în vigoare.