CCR a decis miercuri că există conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

UPDATE Printr-un comunicat de presă transmis ulteriror, CCR spune: "Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi: 1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013".

Tot Curtea a decis că ICCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.207/2018.

Premierul Viorica Dăncilă a sărit în ajutorul lui Liviu Dragnea, al cărui apel în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman a început să fie judecat. În primă instanță, completul de 3 judecători l-a condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare, iar apelul se judecă la un complet de cinci judecători.

Astfel, Guvernul a sesizat CCR în privința unui posibil conflict între Parlament și Curtea Supremă, în cazul constituirii completelor de judecată, iar miercuri, Curtea a dat dreptate Guvernului. 

Noua lege 304/2004 prevede că cele două complete de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.

Printr-o hotărâre, ICCJ a decis să păstreze completele formate pe vechea lege, urmând să aplice noile prevederi din ianuarie, la începutul anului, așa cum se prevede.