CCR a admis miercuri sesizările ICCJ și Av. Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale.

Pe 30 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraților, adoptată de Camera Deputaților, relatează Agerpres. Sesizarea ICCJ privea actul normativ în întregime, fiind reținute vicii de neconstituționalitate "atât de natură extrinsecă, cât și intrinsecă".

Secțiile unite ale ICCJ au reținut că se impune ca CCR să examineze dacă dispozițiile actului normativ încalcă prevederile art. l, alin. 5 din Constituție, în componenta sa referitoare la calitatea legii, în special prin faptul că procedura parlamentară s-a derulat cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la ordinea sesizării Camerelor Parlamentului în ceea ce privește reglementarea unor aspecte ținând de autoritatea judecătorească.

ICCJ reclama omisiunea aprobării unei modificări a Statutului deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere, încălcarea principiului bicameralismului, caracterul "incoerent și lipsit de previzibilitate" al procesului legislativ, caracterul "lacunar" și vidul legislativ creat în condițiile în care același proiect de lege face referire la reglementarea în termen de șase luni a unor scheme de pensii ocupaționale, discrepanța dintre intenția legiuitorului și realitatea reglementării, deficiențe privind activitatea de documentare și nerespectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

În aceeași zi, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat o excepție de neconstituționalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaților.

CCR a mai respins în trecut eliminarea pensiilor speciale.