Curtea Constituțională a amânat pentru a treia oară pronunțarea în ceea ce privește sesizarea deputatului PSD Florin Iordache cu privire la formarea completurilor de trei judecători de la Înalt Curte.

CCR a decis vineri să se propunțe pe tema sesizării pe 20 mai, ziua în care liderul PSD, Liviu Dragnea, are termen la apelul de la Înalta Curte privind angajrile fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

CCR trebuie să tranșeze sesizarea lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de 3 de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Pe 10 aprilie, la primul termen în care Curtea a discutat sesizarea, șefa Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a explicat că sesizarea deputatului PSD a fost făcută cu încălcarea voinței Curții Constituționale, care, prin decizia numărul 538 din 2018, a statuat că atribuțiile constituționale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate.

Sesizarea a fost făcută în perioada în care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache. Acesta a susținut în sesizare că există un conflict de natură constituțională între Înalta Curte și Parlament, deoarece la ÎCCJ nu au fost constituite completurile specializate așa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. 

Dacă CCR va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constituțională, s-ar repeta situația din cazul completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, astfel că procesul lui Liviu Dragnea s-ar relua de la zero.

+++

Dragnea a fost audiat luni la ICCJ, în ultimul termen al dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Procesul a fost amânat pentru 20 mai, după ce judecătorii au luat această decizie în așteptarea pronunțării CCR și ținând cont de cele două excepții de neconstituționalitate ridicate de DNA. Una se referă la art. 174 din Codul Penal și a doua la art. 29 din legea 78/2000.