Vicepremierul Raluca Turcan crede că decizia CCR e periculoasă, în timp ce secretarul de stat Raed Arafat se plânge de faptul că autoritățile au rămas fără ”unelte” care să-i descurajeze pe cei care nu respectă regulile.

”Nu discut și nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporții, devine o problemă majoră. În situația în care se află întreaga lume, în care țări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă ca să apărăm viețile cetățenilor, dar și a celor care lucrează în sistemul de intervenție și în sistemul sanitar”, a scris joi, pe Facebook, Raed Arafat.

El se întreabă cum va fi explicată situația ”în cazul în care prin nerespectarea regulilor și prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la "normalitatea” dorită și solicitată de o parte a populației și a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câștigat împreună în ultimele două luni, iar în loc să scadă cazurile și numărul deceselor acesta ar crește semnificativ”.

”Faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceștia rămânând cu simptome ușoare sau chiar asimptomatice, nu schimbă și faptul că virusul este un ucigaș care cauzează afecțiuni complexe și uneori fatale pentru o parte din populație pe care suntem obligați să o protejăm”, a avertizat Arafat. 
 

 

Azi noapte, la emisiunea Sinteza Zilei, am explicat ce impact are decizia cu neconstituionalitatea amenzilor date pe...

Gepostet von Raed Arafat am Donnerstag, 7. Mai 2020

Vicepremierul Raluca Turcan a apreciat că decizia CCR în privința amenzilor acordate în timpul stării de urgență este de-a dreptul periculoasă:


”Încerc să comentez cât se poate de puțin deciziile CCR, dar suntem într-o situație cu totul și cu totul ieșită din comun, așa că nu pot să nu mă declar dezamăgită de hotărârea Curții. Am încercat prin toate mijloacele posibile să împiedicăm răspândirea virusului și da, măsurile restrictive și punitive au jucat un rol important. De aceea, cred că decizia CCR aruncă în aer o bună parte din eforturile depuse de autorități și de români în această perioadă, deopotrivă”.

Pe de altă parte, ea spune că românii nu privesc cu ochi buni decizia CCR și au înțeles că ”nimeni, absolut nimeni nu vrea să dea amenzi de dragul de a le lua banii, ci pentru a corecta un comportament”.

”E foarte simplu, ca să spunem lucrurilor pe nume: sănătatea și siguranța românilor au depins de respectarea măsurilor impuse prin ordonanțele militare. Mai avem câteva zile până la finalul stării de urgență și am convingerea că românii nu se vor lăsa influențați de decizia CCR și vor continua să respecte prevederile din ordonanțele militare”, a precizat Turcan.