CEDO nu a efectuat un control cu privire la raționamentul juridic și soluția pronunțată de Curtea Constituțională, precizează CCR, deranjată de declarațiile președintelui și ale premierului după decizia instanței de la Strasbourg.

Plenul Curții Constituționale a României, cu majoritate de voturi, a publicat miercuri o serie de precizări privind decizia CEDO de marți.

”Deși comentariile din spațiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituțională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi și a invalidării Deciziei Curții Constituționale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raționamentul juridic și soluția pronunțată de Curtea Constituțională. De altfel, nici nu avea competența să o facă. Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior și fără legătură cu cel analizat prin decizia Curții Constituționale. Acest cadru juridic se referă la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, și nu la cel vizat prin decizia Curții Constituționale, respectiv art.94 lit.c) și art.132 alin.(1) din Constituție”, explică CCR.

Laura-Codruța Kövesi ”nu a fost parte și nici nu putea fi parte în procedura de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională prevăzută de art.146 lit.e) din Constituție, care vizează exclusiv raporturile dintre autoritățile publice cu privire la exercitarea competențelor lor constituționale, și nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implică persoane fizice. De altfel, în toate legislațiile statelor care prevăd în competența curților constituționale soluționarea conflictelor de competență dintre autoritățile publice, instanțele constituționale nu analizează drepturi și libertăți fundamentale”, mai precizează Curtea Constituțională, adăugând că nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în fața Curții Constituționale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competențele autorităților publice.

În comunicat, CCR critică declarațiile de marți ale președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, pe care-i acuză că ”folosesc argumente/ motive incomplete și inexacte, fără a corobora natura, conținutul și obligațiile rezultate din cele două acte jurisdicționale [Decizia Curții Constituționale și Hotărârea CEDO], ceea ce pune la îndoială comportamentul constituțional loial al autorităților publice la adresa Curții Constituționale”.

Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat, iar îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curții Constituționale este ”o atingere extrem de gravă” adusă independenței Curții.

CCR mai precizează că ”legiuitorului îi revine obligația de a da curs Hotărârii CEDO, în măsura în care devine definitivă, prin identificarea soluției legislative corespunzătoare în considerarea cadrului juridic vizat de această hotărâre, și nu a celui vizat prin Decizia Curții Constituționale nr.358/2018”.

Iohannis: Decizia CEDO în cazul Kovesi arată că trebuie gândită o reformă la nivel constituțional

Mai mult pe EurActiv »