Curtea Constituțională a respins miercuri sesizările ÎCCJ, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniștii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituțional, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Instanța supremă a decis pe 17 decembrie anul trecut sesizarea CCR în legătură cu neconstituționalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaților de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite că se impune a se examina de către Curtea Constituțională dacă adoptarea actului normativ în discuție s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 din Constituție referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr. 679/2020 a CCR, dar și prin jurisprudența anterioară a acesteia, întrucât forma adoptată de Camera Deputaților (Cameră decizională) modifică substanțial obiectul de reglementare și configurația legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecție.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă și nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Inițial, legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP și USR la Curtea Constituțională, care a admis obiecțiunile de neconstituționalitate prin Decizia nr. 147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputații au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracțiuni de evaziune fiscală, relatează Agerpres.

Și Avocatul Poporului a înaintat Curții Constituționale o sesizare asupra actului normativ.