Curtea Constituțională a României a respins miercuri ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Sesizarea a fost făcută de mai mulți parlamentari USR în urmă cu o săptămână.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 54 de deputați și de 26 de senatori aparținând grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvați România și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.3-6, art.8-10 și art.12 din Legea privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și legea în ansamblul său", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Totodată, CCR a respins ca inadmisibilă obiecția de neconstituționalitate a Legii privind desființarea SIIJ, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală formulată de un număr de 40 de deputați și senatori AUR și PSD.

Săptămâna trecută, USR a depus o sesizare la CCR împotriva proiectului de lege care prevede desființarea SIIJ.

Ei au reclamat faptul că propunerea legislativă a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, „nu implică desființarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituții”.

„Nu au ținut cont de nimic: nu au făcut consultări reale, au ignorat obiecțiile societății civile și ale asociațiilor profesionale ale magistraților, au evitat avizul Comisiei de la Veneția și au trecut cu tancul acest proiect de înființare a unui mecanism mult mai puternic și mai periculos", a declarat fostul ministru al justiției Stelian Ion, după adoptarea legii în Parlament.

După decizia de miercuri a CCR, USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția, care urmează să fie publicat în 19 martie.

USR mai spune că membrii Comisiei de la Veneția critică graba cu care Parlamentul a adoptat această lege, fără să aștepte avizul Comisiei, și recomandă Guvernului ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători. În plus, dacă legea rămâne în actuala formă, Comisia recomandă să existe o procedură de selecție competitivă a procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori, nefiind foarte clar în prezent cum vor fi selectați de către CSM procurorii propuși de Procurorul General.

„Statul de drept va avea mult de suferit dacă, în ciuda avertismentelor transmise de USR și de asociațiile de magistrați, președintele Iohannis va promulga legea înainte de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă avizul va fi unul negativ, critic, ministrul Predoiu trebuie să își dea demisia, iar mandatul de ministru al Justiției să fie dat unei persoane care pune preț pe avizele Comisiei de la Veneția și pe recomandările Comisiei Europene din MCV. Nu ne permitem să ducem România înapoi în anii 2000, când cuplul celebru Adrian Năstase-Rodica Stănoiu a creat acea rețea de protecție a oamenilor politici, o rețea de corupție generalizată în care erau implicați și magistrați”, a declarat fostul ministru de resort, Stelian Ion.

DNA a criticat proiectul lui Predoiu, explicând că soluția propusă „vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenței după calitatea persoanei, și nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnați”.