Judecătorii constituționali au respins sesizarea președintelui României privind neconstituționalitatea mai multor prevederi din Legea 303/2004. Nu mai există căi de atac, deci trebuie promulgată de către președinte.

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea, considerând că aceasta încalcă normele și principiile constituționale atât prin modul în care a fost dezbătută și adoptată, cât și prin conținutul normativ.

Unul dintre argumentele președintelui României era că Legea 303/2004 a fost dezbătută și adoptată cu încălcarea dispozițiilor Constituție, deoarece a fost aprobată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților neconstituțional întrunită, iar, la momentul convocării forului, inițiativa legislativă nu putea fi înscrisă pe ordinea de zi.

O altă problemă contestată de Iohannis a fost cea legată de eliminarea probei scrisă pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Prin menținerea doar a probei interviului pentru candidați se relativizează standardele profesionale, cu efect asupra calității activității judecătorilor Instanței supreme, este sporită doza de subiectivism și, în același timp, se creează discriminări între promovările în funcții de execuție la celelalte instanțe și cele la Înalta Curte de Casație și Justiție”, spunea Klaus Iohannis.