Curtea Constituțională spune că Iohannis trebuia să o revoce pe Kovesi. Comunicatul oficial
Viitorul Laurei Codruța Kovesi în fruntea Direcției Naționale Anticorupție a fost decis astăzi de judecătorii de la Curtea Constituțională. Președintele Iohannis trebuia să o revoce pe șefa DNA la propunerea ministrului Justiție.
UPDATE 5 Curtea Constituțională a emis un comunicat în care detaliază decizia prin care a dat dreptate lui Tudorel Toader în disputa cu președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
Președintele Klaus Iohannis „urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi”, se arată în comunicatul CCR.
Tot CCR a constat „existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi”.
„Președintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituție, nu are o putere discreționară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia. Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate și legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcție inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției. Or, în cauza de față, Președintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe motive de oportunitate, și nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privința exercitării autorității ministrului justiției asupra activității procurorilor”, se mai arată în comunicat.
„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat:
- Constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul Președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.
- Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai precizează CCR.
Întregul comunicat poate fi accesat aici.
UPDATE 4: ”CCR face să întărească poziția Executivului, a ministrului justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministerul justiției și ministerul public care funcționează în subordinea MJ, așa cum spune clar în lege. (...) Președintele nu are decât un rol solemn, de a da greutate și credibilitate numirii și revocării. Nu poate avea un rol decisiv nici în privința numirii, nici în privința revocării”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
UPDATE 3: Votul judecătorilor Curții Constituționale în cazul deciziei privind refuzul revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. S-au opus deciziei judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea.
UPDATE 2 Prima reacție a ministrului Justiției, Tudorel Toader:
„Decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției. Președintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiției care are astfel de competențe, stabilite atât la nivel constituțional cât și la nivel infraconstituțional”, a scris Toader pe Facebook.
UPDATE 1 Curtea Constituțională a decis că președintele Klaus Iohannis trebuia să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA.
Este așteptată motivarea deciziei pentru a se vedea de ce mai sunt necesare avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii și semnătura președintelui României.
„Nu știm ce rol mai are CSM și președintele statului sub acest aspect”, a comentat judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM.
”Un ministru al justiției care decide numirea și revocarea înalților procurori când vrea el aruncă România în situația în care era înainte de reforma justiției din anii 2004-2005”, a scris Danileț pe Facebook.
***** Textul inițial
Curtea Constituțională decide astăzi viitorul șefei DNA în urma sesizrii ministrului Justiției Tudorel Toader, care a reclamat un conflict constituțional între Guvern și Președintele României în legătură cu cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, propunere respinsă de Klaus Iohannis.
Pe 16 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii ministrului Justiției de revocare a Laurei-Codruța Kovesi.
Ministrul Justiției a susținut că șeful statului nu are abilitarea legală de a evalua activitatea procurorului-șef al DNA și că urmează să sesizeze Curtea Constituțională.
„În condițiile în care președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA, în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente, văzând legislația aplicabilă în acest domeniu, valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook, imediat după anunțul președintelui.
Pe 10 mai, Curtea a susținut dezbaterile.
Primul care și-a susținut sesizarea conflictului constituțional între instituțiile statului a fost ministrul Tudorel Toader, fost judecător la CCR, profesor universitar, rector suspendat al Universității Al.I. Cuza Iași.
„În declarațiile publice, președintele a afirmat și a repetat faptul că nu se poate da curs propunerii de revocare din motive de oportunitate politică. (...) Noi am considerat și considerăm că refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcția de procuror șef a doamnei Laura Codruța Kovesi, cu motivarea în sensul lipsei de oportunitate a acestei măsuri, este de natură să creeze un blocaj instituțional, prin împiedicarea finalizării procedurii de revocare (...), cu consecința unui conflict juridic de natură constituțională dintre cele două autorități publice”, a spus Tudorel Toader.
Replica Administrației Prezidențiale a venit din partea consilierului prezidențial Elena Simina Tănăsescu.
Ea este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București (1991) și a obținut titlul de doctor cu mențiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept și științe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franța (1997). Este profesor de drept constituțional și drept european în cadrul Universității din București și a fost profesor invitat la universități din Europa și America Latină.
„Finalizarea unei proceduri, căci nu e niciun blocaj, finalizarea unei proceduri legale, printr-un act administrativ emis de președintele României, nu a blocat nimic, a încheiat o procedură. Nu e un blocaj, e finalizarea unei proceduri. Această finalizare nu împiedică în niciun fel declanșarea unei ulterioare, posibile, viitoare proceduri, nici dorită, nici nedorită, dar nu blochează nimic. Este exercitarea unei atribuții legale pe care, în cazul nostru, președintele României o are", a spus Simina Tănăsescu, în fața judecătorilor CCR.
„Situația prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natură constituțională. Prin urmare, vă rog să respingeți cererea ca inadmisibilă”, a încheiat Tănăsescu.
Comentarii