Proiectul grațierii, care a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției, arată cine va beneficia de inițiativa guvernului condus de Sorin Grindeanu, sub atenta îndrumare a lui Liviu Dragnea, care devine unul dintre principalii beneficiari.

Proiectul ordonanței de urgență, ce ar fi deschis porțile penitenciarelor pentru aproape 2.500 de deținuți, a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției. Publicarea prevederilor acestui proiect de OUG apare în urma intervenției de miercuri dimineață a președintelui României, Klaus Iohannis, care a reușit să blocheze grațierea, dar și modificarea unor legi penale.

Concret, proiectul de OUG prevede că „se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată”. Articolul 2 spune că grațierea „se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanță”.

Cu alte cuvinte, orice pedeapsă de până la cinci ani închisoare, fie ea și cu suspendare, se grațiază. Este cazul lui Liviu Dragnea, cel care conduce acest guvern, chiar dacă în fruntea executivului se află Sorin Grindeanu.

Capitolul pentru Dan Voiculescu

Proiectul este asumat oficial de Florin Iordache, cel devenit foarte cunoscut în decembrie 2013, cu ocazia evenimentelor din „Marțea Neagră”, atunci când un grup de politicieni au încercat violarea legilor penale, amnistia unor fapte și grațierea unor pedepse.

Dacă mai sus am observat că șeful lui Iordache, Liviu Dragnea, este unul dintre principalii beneficiari, în cele ce urmează vom arăta că Dan Voiculescu este în topul beneficiarilor acestei grațieri.

Trebuie spus că Dan Voiculescu controlează postul de televiziune Antena3, post TV care susține actuala majoritate parlamentară (PSD și ALDE) și guvernul lui Liviu Dragnea, condus de Sorin Grindeanu.

Astfel, proiectul ministrului Justiției, Florin Iordache, prevede că se grațiază cu jumătate „pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani”.

Chiar prima parte a enunțului se referă la categoria din care face parte și Dan Voiculescu, adică a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

Concret, acesta este condamnat la 10 ani de închisoare. Pentru a fi eliberat condiționat, Voiculescu trebuie să execute cel puțin o treime din pedeapsa primită în dosarul privatizării ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare condiționată, până în prezent acesta executând doi ani și patru luni.

Astfel, el ar putea ieși din pușcărie la finalul acestui an, dacă instanța i-ar accepta cererea de eliberare condiționată.

Există, însă, un punct care îi ține pe judecători să aprobe eliberarea lui Dan Voiculescu: faptul că acesta nu a achitat prejudiciul de aproximativ 60 de milioane de euro. Ministrul Florin Iordache a rezolvat, însă, și această problemă.

Cu alte cuvinte, Dan Voiculescu ar fi pus în libertate, dar nici nu ar achita prejudiciul, pentru că Art 3, al 2 spune că 

Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaților pentru care se grațiază potrivit art. 2 lit. a) și b)

Adică exact partea dedicată persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

 

Mutarea lui Iohannis care a stopat grațierea și modificarea legilor penale

Klaus Iohannis a mers dimineață la sediul guvernului pentru o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul Justiției, Florin Iordache. Iohannis a prezidat ulterior ședința de guvern și a stopat adoptarea celor „doi elefanți din încăpere”, așa cum s-a exprimat chiar președintele.

Sorin Grindeanu și Florin Iordache susțin că nu urmau să fie adoptate miercuri cele două ordonanțe.

Minciuna guvernamentală: dovada că OUG trebuia adoptată miercuri

Florin Iordache a postat pe site-ul Ministerului Justiției proiectul de OUG fără să șteargă urmele minciunii că nu ar fi trebuit adoptată ordonanța grațierii miercuri, 18 ianuarie 2017.

Chiar ultimele paragrafe ale proiectului prevăd că „Dispozițiile prezentei ordonațe de urgență se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”, se arată în penultimul paragraf.

Ultimul articol, 7, prevede că: „Prezenta ordonanța intra in vigoare la data  de 18.02.2017”, adică la 30 de zile de la adoptare.