Hotărârea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la procurorul de ședință din dosarul "Colectiv" este de natură să creeze un precedent periculos.

DNA argumentează că formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal, notează Agerpres.

Această poziție vine după ce, marți, Secția pentru judecători a CSM a constatat că a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel București învestiți cu soluționarea dosarului "Colectiv" și a judecătorilor învestiți cu soluționarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, Direcția a luat cunoștință cu vădită îngrijorare de Hotărârea 11650/2021 a Secției pentru judecători a CSM, prin care s-a apreciat că procurorul care își exercită în instanță drepturile și obligațiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA.

DNA arată că, potrivit ordinii de zi soluționate marți, Secția pentru judecători a constatat că, urmare a unei cereri argumentate de recuzare formulate de procuror la unul din termenele de judecată în dosarul "Colectiv", judecătorilor din complet, dar și celor învestiți cu soluționarea cererii respective le-a fost afectată independența și imparțialitatea.

Direcția precizează că Inspecția judiciară nu a solicitat opinia instituției la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secției pentru judecători, cum ar fi fost legal și firesc.

"După comunicarea Hotărârii Secției pentru judecători anterior menționate, precum și a solicitării de revocare a procurorului, vom decide asupra demersurilor legale pe care le vom întreprinde. DNA apreciază că hotărârea Secției pentru judecători a CSM este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală", se precizează în comunicat.

Mai mult decât atât, spune Direcția Națională Anticorupție, potrivit Legii de organizare judiciară, procurorul este liber să prezinte în instanță concluziile pe care le consideră întemeiate, conform legii, ținând seamă de probele administrate în cauză.

DNA subliniază că independența magistraților, judecătorilor și procurorilor, inclusiv a procurorilor care participă la ședințele de judecată ale instanțelor, rămâne o condiție esențială a stabilirii adevărului juridic și a înfăptuirii actului de justiție.