În total, România a stabilit obligații contractuale de 80 de milioane de doze și a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane au expirat și au fost distruse, a declarat luni ministrul sănătății.

”În total, România a contractat, a stabilit obligații contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere”, a declarat Alexandru  Rafila.

Întrebat dacă are ceva de reproșat oamenilor care s-au ocupat de acest lucru, Rafila a spus: ”Eu nu am de reproșat nimănui nimic, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziția organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătății”, relatează News.ro.

”Cred că orice fel de comentarii, până la finalizarea anchetei penale, sunt de prisos”, a mai afirmat el.

DNA a cerut joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul privind achiziția vaccinurilor anti-Covid.

Procurorii anticorupție cercetează aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.