Anul 2015 a adus la DNA poate cele mai mari nume din politica din România după ‘89. Premierul Victor Ponta este cu siguranță cap de listă, într-un top ten greu de realizat.

Victor Ponta este cel mai important politician inculpat în 2015. DNA l-a pus sub acuzare și l-a trimis în judecată pe când era încă premierul României. Cazul este deja știut: dosarul Turceni-Rovinari, în care este judecat alături de senatorul Dan Șova. Ponta este acuzat de complicitate la evaziune fiscală și fals, iar Șova de evaziune fiscală. Prejudiciul imputat de procurori lui Ponta este de 51.000 de lei, reprezentând consecința evaziunii fiscale de care este acuzat.

Locul al doilea în topul Euractiv.ro este deținut de Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei. Omul cu avere impresionantă dar cu dosar curat până acum, care avea pe mână cel mai mare buget de primărie din țară, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Făcea parte, spun procurorii, dintr-un grup organizat care cerea mită pentru acordarea de lucrări din bani publici. 25.000 de euro este suma despre care procurorii spun că au probat-o ca fiind mita lui Oprescu în cazul în care a fost prins în flagrant delict.

Elena Udrea a început anul 2015 cu două dosare pe numele său: Microsoft și Gala Bute. În primul mita este estimată la 60 de milioane de euro, iar dosarul conține numele mai multor foști miniștri și oameni de afaceri. Al doilea privește organizarea Galei de box a lui Lucian Bute, iar prejudiciul este de aproape două milioane de euro. Alte două dosare au apărut ulterior: dosarul creditelor BRD, în care Udrea este acuzată de contractarea ilegală a unui credit de peste 3,2 milioane de euro, dar și dosarul ce privește Hidroelectrica, în care fostul ministru este anchetată pentru o mită de cinci milioane de euro.  

 

Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor în guvernul Ponta, s-a trezit în 2015 cu nu mai puțin de trei dosare penale, toate pentru luare de mită sau trafic de influență. Faptele, conform DNA, ar fi fost comise când Vâlcov era primar al municipiului Slatina. Zecile de tablouri cumpărate și din mită au ajuns celebre în România. Procurorii spun că Vâlcov ar fi primit șpagă cel puțin 6,8 milioane de lei.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost pus sub acuzare la DNA Ploiești pentru fapte de corupție alături de fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu. Chiliman, acum, suspendat din funcție, este acuzat că, prin interpuși, lua șpagă în schimbul acordării de contracte din banii primăriei pe care o conducea. Totalul mitei ar fi, în opinia DNA, de opt milioane de euro.

Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iașiului, a fost trimis în judecată în acest an în două dosare. Primul este unul spumos: Nichita ar fi folosit Poliția locală Iași pentru a-și spiona amanta, inclusiv în străinătate. Al doilea este de corupție: ar fi primit 3,7 milioane de lei de la Tiberiu Urdăreanu, președintele grupului de firme UTI, dar și de la un om de afaceri din Iași. Banii ar fi fost un procent dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei.

Numele lui Dan Șova apare pentru a doua oară în acest top, cu dosarele sale noi în legătură cu contractele încheiate de CET Govora cu case de avocatură. După ce a fost trimis în judecată alături de Victor Ponta în dosarul Turceni Rovinari, Șova a fost pus sub acuzare și pentru trafic de influență. El ar fi aranjat ca o casă de avocatură să încheie un contract în valoare de 200.000 de euro cu CET Govora. Comisionul lui Dan Șova a fost de jumătate din sumă. Și contractele casei de avocatură „Șova și Asociații” cu CET Govora sunt anchetate de procurori. Prejudiciul ar fi aici de peste un milion de euro.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a ales și el cu două dosare penale în acest an. Procurorii spun că deputatul, un apropiat al lui Victor Ponta, a obținut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenței, bani pe care apoi i-a băgat într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Evaziunea fiscală în acest dosar ar fi de 2,5 milioane de lei. Din acești bani, Ghiță ar fi finanțat ilegal campania electorală din Moldova a lui Victor Ponta. Tot în 2015, Ghiță a avut sub sechestru conturile a nu mai puțin de 51 de firme aflate sub controlul său. Firmele, controlate de deputat prin interpuși, ar fi implicate într-o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, iar prejudiciul a fost calculat la 130 de milioane de lei. Despre această schemă, descoperită de ANAF în urmă cu patru ani, presa a relatat încă din primăvara lui 2014.

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost arestat în 2015 pentru luare de mită. Peste 30 de milioane de euro este acuzat fostul edil că ar fi primit șpagă. Procurorii spun că lua un comision de 20 la sută din contractele acordate din banii Primăriei Sectorului 5. Banii ar fi fost „albiți” printr-o rețea de firme controlate tot de Marian Vanghelie, dar prin interpuși.

Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, a ajuns și el pe mâna procurorilor. Ultimul dosar vizează retrocedări ilegale către așa-zisul prinț Paul al României, în care Truică este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și dare de mită. Dosarul privește un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro. În dosar mai sunt anchetați și Paul al României dar și Dan Andronic, directorul cotidianului Evenimentul Zilei, alături de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz.

Prima mențiune specială se referă la cazul Colectiv. Tragedia din luna octombrie 2015, care a luat până acum viața a 63 de persoane, a dus la deschiderea mai multor dosare penale. Rând pe rând au ajuns în arest doi angajați ai ISU care ar fi verificat clubul înainte de incendiu, dar nu ar fi luat măsuri, patronii clubului, care ar fi cerut ca sala să fie suprapopulată în timpul concertului, dar și fostul primar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, care ar fi eliberat ilegal autorizații de funcționare. Deocamdată, doar cei doi angajați ISU au fost trimiși în judecată.

Cea de-a doua mențiune este pentru dosarul coloanelor oficiale. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea nu este oficial anchetat de procurorii DNA în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină care făcea parte din coloana sa oficială, dar investigația ar putea conduce la el. Pentru a-l putea cerceta Gabriel Oprea pentru folosirea ilegală a coloanelor oficiale de peste 1.600 de ori, procurorii trebuie să ceară aviz de la Parlament, deoarece este încă senator.