Doi judecători de la Curtea de Apel București au respins joi cererea lui Liviu Dragnea de sesizare a Curții de Justiție a UE în dosarul în care fostul lider al social-democraților contestă noua conducere a PSD, stabilită la Congresul din 29 iunie.

Liviu Dragnea, în prezent închis la Penitenciarul Rahova, a depus în instanță, prin avocat, o cerere de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE). Conform președintelui completului de judecată, Mihai Andrei Negoescu Gândac, Dragnea dorește să întrebe CJUE dacă constituie sau nu o fraudă a banilor europeni activitatea unui europarlamentar care a angajat un asistent pe plan local, plătit din bani UE, dar care nu a declarat în țară salariul real al asistentului, ci salariul minim. Dragnea mai spune că la bugetul național nu au ajuns impozitele calculate la salariul real virat de Parlamentul European, relatează Agerpres.

Potrivit unor surse citate de agenția națională de presă, europarlamentarul despre care vorbește Dragnea este Viorica Dăncilă, iar asistentul angajat de aceasta pe vremea când era europarlamentar este Adriana Botorogeanu, cea care apare și în dosarul "Angajărilor fictive", în care Dragnea a fost condamnat.

De asemenea, Liviu Dragnea intenționa să întrebe CJUE dacă i s-a încălcat dreptul la apărare prin faptul că a fost judecat la Instanța supremă de completuri nespecializate.

Procurorul de ședință și avocata PSD au solicitat respingerea cererii lui Dragnea, pe motiv că întrebările nu au legătură cu obiectul acestui dosar - validarea modificărilor la statului partidului și a noii conduceri.

Cei doi judecători ai completului, Mihai Andrei Negoescu Gândac și Adina Cosma, au respins cererea lui Dragnea de sesizare a CJUE, susținând că întrebările nu sunt pertinente și nu au legătură cu obiectul dosarului.

Totodată, magistrații au respins o altă cerere depusă de Liviu Dragnea, privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție privind art.46 alin.2 din Legea 14/2003 privind partidele politice, deoarece nici această cerere nu are legătură cu obiectul dosarului.