Curtea de Apel Cluj a dispus la 1 octombrie recunoașterea pedepsei aplicate de instanțele chineze și transferarea cetățeanului român Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare, anunță Ministerul Justiției.

Hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților române la transferare.

Potrivit legii, sentința penală pronunțată de Curtea de Apel Cluj urmează să fie comunicată cu celeritate lui Marius Balo.

Ministerul Justiției a anunțat joi că va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiției al Chinei, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate.

Avocatul Eugen Iordăchescu a precizat că autoritățile judiciare chineze au agreat pe 28 august cererea de transfer a lui Balo într-un penitenciar din România, relatează Mediafax.

Casa de Avocatură care-l reprezintă pe profesorul universitar Marius Balo susține că acesta a fost condamnat pentru ”un presupus prejudiciu de 80 de dolari”.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat in 11 iulie de avocatul Eugen Iordachescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educatie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.