Oana Florea, șefa comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 spune că procurorul general Augustin Lazăr a cerut o întâlnire cu ea, în biroul lui Tudorel Toader și mediată de acesta. Lazăr spune că nu știe nimic despre asta.

UPDATE

Într-un comunicat comun, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Procurorul general, Augustin Lazăr, au anunțat luni seara că au stabilit ca în perioada următoare să aibă loc o întâlnire cu parlamentarii din Comisia specială de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

”Domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, și domnul Augustin Lazăr, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au stabilit ca, în perioada următoare, să aibă loc o întâlnire cu parlamentarii din Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. Întâlnirea, la care vor fi invitați și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va avea loc la​ ​sediul​ ​Ministerului​ ​Justiției​ ​sau​ ​al​ ​CSM​ ​la​ ​o​ ​dată​ ​ce​ ​va​ ​fi​ ​stabilită​ ​de​ ​comun​ ​acord”, se arată în comunicat.

+++

„Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în orice caz, în această săptămână, pentru că termenul de redactare al raportului este foarte curând, undeva săptămâna viitoare. Eu cred că un dialog este bun și sper să ieșim cu niște răspunsuri la întrebările noastre. Inițiativa este a domnului Lazăr (de a se întâlni la Ministerul Justiției – n.r.), este propunerea domnului Lazăr. Doresc doar niște informații care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar și cât mai asumat”, a afirmat luni președinta Comisiei de anchetă, Oana Florea.

Florea a spus că această întâlnire ar urma să aibă drept temă de discuție dosarul clasat referitor la scrutinul prezidențial din 2009, dosar pe care Augustin Lazăr refuză să-l trimită la Parlament invocând faptul că legea nu-i permite, dosarul fiind nepublic.

Procurorul general Augustin Lazăr a reacționat la scurt timp după declarația Oanei Florea, spunând că nu știe nimic despre această întâlnire și nici despre tema discuției, infirmând implicit și faptul că el ar fi avut inițiativa acestei întâlniri.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoștință despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiției și cu atât mai puțin despre obiectul acesteia. Menționăm însă faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuțiile specifice funcției și dispozițiilor legale în vigoare", a precizat Ministerul Public, luni după-amiază, într-o postare pe pagina de Facebook.

Amintim că la Parchetul General a fost trimisă o solicitare din partea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 prin care se cerea transmiterea dosarului penal clasat de procurori.

Augustin Lazăr, procurorul general, a refuzat să transmită dosarul invocând faptul că legea nu-i permite să transmită un dosar cu caracter nepublic unei comisii extrajudiciare.