Doi acționari ai două posturi de televiziune au fost chemați ca martori în dosarul lui Ludovic Orban, fostul candidat la Primăria Capitalei. Orban ar fi vrut să plătească la B1TV și Realitatea TV pentru o imagine bună în timpul campaniei electorale.

Sorin Oancea, acționar B1 tv, a fost citat marți la sediul DNA pentru a da declarații în dosarul liberalului Ludovic Orban. Sorin Oancea a fost chemat de procurori în calitate de martor.

„N-am discutat niciun moment despre nicio sumă de bani, pentru că e ilegal”, a spus Sorin Oancea, la ieșirea din sediul DNA.

Înaintea sa a ajuns la DNA și Cosmin Gușă, cel care controlează postul de televiziune Realitatea TV, și el citat în calitate de martor în dosarul lui Ludovic Orban.

„Am fost chemat ca martor în dosarul lui Ludovic Orban. Nici nu am cerut (bani, n.r.) nici nu mi s-a oferit, nici nu ne-am întâlnit, dar sigur, fiind un caz atât de complicat, care într-un fel a schimbat soarta alegerilor, e de datoria doamnelor de la DNA să elucideze, probabil în timpul campaniei, acest scandal de corupție și, în același timp, bineînțeles că televiziunile care nu au treabă cu asta trebuie disculpate”, a spus Gușă.

„Televiziunile private sunt obligate să presteze pe gratis și pentru toți candidații, în condițiile în care asta nu înseamnă economie de piață. Partidele au un produs care se numește candidatul, pe care ne obligă să-l promovăm gratuit, ei câștigând mereu din acest lucru”, a mai spus Cosmin Gușă.

Procurorii DNA susțin că Ludovic Orban ar fi cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri pentru finanțarea campaniei electorale.

„La data de 1 martie 2016, Ludovic Orban, prim–vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Ludovic Orban candidează la funcția de primar al municipiului București.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”, precizează procurorii.

Conform anchetatorilor, omul de afaceri ar fi acceptat să plătească cei 50.000 euro „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, mai arată DNA.

Procurorii l-au pus sub control judiciar pe Ludovic Orban și au pus în mișcare acțiunea penală sub acuzația de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit.

După ce a fost pus sub acuzare, Ludovic Orban a anunțat și că își dă demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL, dar și din funcția de vicepreședinte a Camerei Deputaților.

„Până când o instanță nu se va pronunța, nu voi candida nicăieri și nu voi avea funcții”, a mai spus Orban.

PNL a nominalizat un alt candidat la Primăria Capitalei în persoana lui Marian Munteanu.