Avocatul Poporului a anunțat, vineri, că a decis să ridice excepția de neconstituționalitae a OUG privind modificarea codurilor penale.

UPDATE „Am constatat neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menționează în nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OUG”, a declarat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a spus că „în mod indiscutabil calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate”.

Victor Ciorbea a mai explicat că există în ordonanța de urgență și un element de imprevizibilitate, de incertitudine care e contrară cerintelor în materie, legat de infracțiunea de abuz în serviciu.

„În ceea ce privește abuzul în serviciu, este adevărat că avem bine cunoscuta decizie a CCR și că prin OUG s-a ținut seama de cerințele formulate în decizia CCR, dar în OUG se folosește, se adaugă, se menționează, se face trimitere și la vătămare certă a drepturilor unei persoane fizice sau juridice. Legiuitorul nu definește în cuprins ce înseamna această vătămare gravă, prin urmare apare încă un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrară cerințelor în materie”.

Victor Ciorbea a precizat că sesizarea va pleca ”în câteva minute către CCR”.

Inițial, Ciorbea a susținut că nu are temei legal să atace ordonanța, motivând că nu a intrat în vigoare. Ulterior, el a primit vizita lui Klaus Iohannis, în urma căreia a precizat că va analiza opțiunile.

Vineri, Ciorbea a anunțat că a primit, joi seara, de la Procurorul general o scrisoare prin care este rugat să ia în considerare unele critici de neconstituționalitate.

Legat de calitatea procesuala activă a Avocatului Poporului, el și-a exprimat regretul că nu a putut să reziste presiunilor unora dintre jurnaliști și miercuri dimineața a dat un răspuns înainte de a verifica dacă există precedente.

Victor Ciorbea i-a mulțumit lui Iohannis pentru precizarea legată de precedent.

”Verificând prevederile OUG, am constatat că avem indiscutabil calitate procesuală activă.
O parte a OUG a intrat în vigoare chiar în noaptea de miercuri, iar cealaltă peste 10 zile”, a explicat el. 

În curs de actualizare.