Curtea de Justiție a UE a dispus ca Polonia să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiției comunitare privind desființarea camerei disciplinare a Curții supreme, relatează Agerpres, citând presa internațională.

„În verdictul emis astăzi (miercuri - n.r.), vicepreședintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menționează în comunicatul CJUE.

Polonia a comunicat că va desființa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curții supreme din Polonia nu garantează imparțialitatea și independența și, în consecință, încalcă legea UE.

Respectarea de către Varșovia a acestei decizii este necesară "pentru a evita un prejudiciu grav și ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene și la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept", s-a menționat atunci într-un comunicat al Curții.

Înființată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător și procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistrații pentru deciziile lor, afectându-le astfel independența.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani. „Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente și corecte”, afirma atunci președinta CE, Ursula von der Leyen.