Ministrul Justiției, Stelian Ion, a solicitat joi CSM să ia o poziție privind apărarea independenței sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepția publică conform cărora a lipsit o anchetă eficientă în Dosarul "10 august".

"Am o solicitare de apărare a independenței, libertății, imparțialități sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepție care se conturează în spațiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudența CEDO în dosarul generic denumit "10 august". Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuții din spațiul public și să aibă o reacție, bineînțeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepție poate afecta reputația întregului sistem judiciar în ansamblul său și nu este corect și nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion în cadrul ședinței de plen a CSM, citat de Agerpres.

Citește și: Motivarea clasării Dosarului 10 august: Hotărârile nu se iau pe bază de emoții și sentimente

El a adăugat că lumea așteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

"Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluție, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM și, eventual, al Inspecției Judiciare să facă anumite verificări, dacă veți aprecia și dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect", a spus ministrul Justiției.