Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au anunțat marți că au dispus efectuarea urmăririi penale față primarul Sectorului 1 pentru cinci fapte de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit unui comunicat al PJS1 transmis, marți, Agerpres, procurorii notează în ordonanță că suspecta ar fi semnat o dispoziție prin care s-a desemnat manager al proiectului "îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție ", cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 și ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităților prestate în calitatea de manager de proiect.

De asemenea, anchetatorii precizează că suspecta ar fi semnat o dispoziție prin care și-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției și ar fi semnat o dispoziție prin care și-ar fi majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.

Totodată, Parchetul arată că suspecta ar fi semnat o dispoziție prin care și-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.

Tot în acest caz, anchetatorii spun că suspecta ar fi semnat o dispoziție prin care și-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.

Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenția Națională de Integritate, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Edilul a declarat că i-a fost adusă calitatea de suspect în legătură cu remunerația primită într-un proiect european în care s-au implementat măsuri anticorupție.

"Am venit la Parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situația de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare/instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție", a declarat Clotilde Armand, citată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1.

Potrivit edilului, Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administrații locale din România care a obținut certificarea pentru sistemul de management anti-mită.

"Așa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene și am contestat în instanță raportul ANI. Am încredere în Justiție" a explicat Clotilde Armand. 

PSD solicită USR să aplice rapid principiul „Fără penali în funcții publice” în cazul colegei lor de partid Clotilde Armand.

"Primarul userist este, de astăzi, suspectă în dosarul penal în care este cercetată pentru infracțiunile de conflict de interese și însușirea ilegală de bani din bugetul Primăriei Sectorului 1. De astăzi, Clotilde Armand a devenit oficial <un penal într-o funcție publică>, care conform principiilor invocate până acum cu vehemență de USR, ar fi trebui să fie deja exclusă din partid și cu demisia scrisă din poziția de primar", a transmis PSD printr-un comunicat de presă.

"Atitudinea duplicitară de până acum a conducerii USR, prin care face scut în jurul penalilor din partid, a fost justificată în mod jenant prin faptul nu s-a început oficial urmărirea penală împotriva lor.Totul deși sesizările depuse la Parchet de instituțiile statului conțineau indicii temeinice privind săvârșirea unor fapte penale", a mai transmis formațiunea.

Această abordare a arătat dublul standard practicat de USR: principiile de integritate invocate pentru reprezentanții altor partide nu se aplică în cazul propriilor colegi de partid, mai spune PSD.

Formațiunea, mai acuză USR că "nu mai are, de astăzi, nici un fel de scuză", iar "menținerea în partid a penalei Clotilde Armand înseamnă sfidarea și trădarea fără jenă a cetățenilor care au cerut respectarea criteriilor de integritate în clasa politică românească".