Fosta Securitate ar fi recrutat ca surse mii de elevi, susține CNSAS, care a sesizat Parchetul General.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a hotărât transmiterea către Parchetul General - Secția Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unei sesizări in rem, privind posibile infracțiuni contra păcii și omenirii, săvârșite de foști ofițeri de Securitate și Miliție, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.

"Aceste abuzuri, comise de angajați ai instituțiilor statului desemnate prin lege să apere Constituția și drepturile civile, au avut un caracter sistematic și au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenția opiniei publice și a justiției, în condițiile legii", potrivit unui comunicat CNSAS.

În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofițerilor implicați în recrutarea minorilor, însoțite de documentele doveditoare din arhiva Securității.

Colegiul CNSAS a aprobat remiterea către Parchetul General a documentației referitoare la 43 ofițeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.