Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) anunță reluarea procedurilor de declasificare și transfer al dosarelor create de fosta Securitate, începând cu data de 21 februarie.

Astfel, în perioada următoare vor fi predate CNSAS 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din Fondurile Informativ, Rețea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă și 0110, pe suport hârtie.

Vor fi transferate, totodată, 3.184 de role de film și 7.562 de jachete pe microfilm, pe care sunt arhivate 184.111 dosare din Fondurile Informativ, Rețea, 0110, Documentar și Penal, precum și 6 role cu fotografii și documente din Fondul Penal și 30 de benzi de magnetofon. De asemenea, Serviciul Român de Informații va preda, în format electronic, date din evidența Centrului de Informatică și Documentare (CID), însumând cca 2.900.000 de înregistrări, precum și un număr de 49.000 de dosare de cadre pe suport hârtie, însumând cca 1.200 metri liniari de arhivă.

Ulterior, vor fi predate cca 6.000.000 de fișe din Cartoteca Generală Documentară.

"Această preluare de material arhivistic reprezintă rezultatul dialogurilor instituționale permanente dintre Colegiul CNSAS și Serviciul Român de Informații și determinării conducerii ambelor instituții de a duce la bun sfârșit acest proces. Dosarele vor intra în arhiva CNSAS și vor fi puse la dispoziția publicului interesat de cunoașterea istoriei României din perioada comunistă", a transmis Consiliul printr-un comunicat de presă.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost invitat marți în Comisia parlamentară comună de control a activității Serviciului din Parlament, unde a răspuns mai multor întrebări despre securitatea țării și a informat că de luni Serviciul a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS. (Detalii)