Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a declarat marți că niciun procuror militar nu a supravegheat intervenția jandarmilor la protestul din 10 august, așa cum au susținut Carmen Dan și Georgian Enache.

UPDATE

Georgian Enache a revenit cu precizări, susținând că un procuror militar s-a autosesizat din oficiu. El a furnizat și numele procurorului, iar jurnaliștii de la Libertatea au vorbit cu acesta.

”Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există «a supraveghea»”, a declarat procurorul militar Bogdan Pîrlog pentru Libertatea.

”Nici măcar nu s-a pus problema să îi temperez sau să iau vreo măsură cu privire la ei pentru că nu e treaba noastră. Din punct de vedere legal, niciun procuror nu are atribuții privind menținerea ordinii publice, supravegherea sau confirmarea măsurilor de ordine publică”, a mai spus Pîrlog.

+++

Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, a afirmat că s-a primit o solicitare din partea Direcției generale de jandarmi a Municipiului București pentru prezența unui procuror militar la protestele din Piața Victoriei abia în după-amiaza zilei de 11 august.

Întrebat dacă nu a fost niciun procuror militar la protestele din 10 august, Corbu a repetat: ”Vă asigur că niciun procuror de la Parchetul Militar”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat sâmbătă că acțiunile Jandarmeriei din 10 august au fost supravegheate de un procuror militar.

Același lucru a fost susținut și de ministrul de Interne, Carmen Dan, în două rânduri: sâmbătă și marți dimineața.  

”Nu mi-am depășit în niciun fel competențele legale. Iar Jandarmeria și-a coordonat toată intervenția sub supravegherea unui procuror militar, care a fost în piață. (...) Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”, a declarat marți ministrul de Interne, Carmen Dan, întrebată dacă are ce să-și reproșeze în urma acțiunilor jandarmilor la protestul din 10 august.