Curtea Constituțională s-a plâns de „atacurile virulente declanșate împotriva Curții”, iar Comisia de la Veneția a invocat libertatea de exprimare, valoare fundamentală în democrație. Doar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină.

Comisia de la Veneția a răspuns oficial Curții Constituționale a României. După ce i-a amintit lui Valer Dorneanu că luna trecută o delegație a Comisiei a fost la București și a discutat despre asta, președintele Comisiei de la Veneția i-a amintit lui Dorneanu că criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă, iar libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-o democrație.

Iată scrisoarea lui Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția:

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care mă informați despre presiunea exercitată asupra Curții Constituționale din România.

După cum știți, în data de 11 iunie 2018, o delegație a Comisiei de la Veneția a făcut o vizită la București și, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs.

Aș dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curții constituționale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale.

La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneția a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs.

Prin scrisoarea din 20 iunie 2018, m-ați informat, de asemenea, despre o discuție dintre dl judecător Lăzăroiu și consilierul prezidențial al Președintelui României pe marginea mandatului judecătorului Lăzăroiu. Am înțeles că respectivul consilier prezidențial și-a dat demisia din această poziție, între timp”, a răspuns Gianni Buquicchio.

Amintim că membrii Curții Constituționale a României au sesizat secretarul general al Consiliului Europei, Comisia de la Veneția și președintele Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu „atacurile virulente declanșate împotriva Curții”.

„Plenul Curții Constituționale a României, întrunit marți, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi, sesizarea secretarului general al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului - garantul supremației Constituției - fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind făcute chiar îndemnuri adresate populației și președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia Curții Constituționale numărul 538 din data de 30 mai, privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și președintele României, pe de altă parte, în principal, și între Guvernul României și președintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului”, se arată în comunicatul de atunci al CCR.