O delegație a Comisiei de la Veneția se află luni și marți la București. Experții s-au întâlnit deja cu reprezentanții asociațiilor profesionale și cu ministrul Justiției.

UPDATE

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere, la sediul Consiliului, cu membrii delegației Comisiei de la Veneția, subiectele abordate în cadrul discuției vizând aspecte privitoare la legile justiției, potrivit unui comunicat al CSM.

***

„Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, precum și la modificarea codului penal și codului de procedură penală.În acest context, ministrul justiției a prezentat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor,  Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanți în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituționale prevăzute de legislația română, aspecte privind controlul de constituționalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), respectiv obligația Parlamentului de a pune în acord dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale cu deciziile Curții.

Ministrul justiției a precizat faptul că CCR a admis unele obiecții de neconstituționalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege și că cea mai mare parte a obiecțiilor de neconstituționalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experților.

În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a  prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României”, se arată în comunicat.

***** Textul inițial

Tema vizitei: schimb de opinii cu privire la cele trei proiecte de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii și a legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, informează un comunicat de presă de la Strasbourg, citat de Agerpres.

„Evident, se va discuta pe Legile Justiției, se va discuta pe modificările la Coduri penale, procedură penală, probabil transpunerea directivelor, punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale”, a declarat Tudorel Toader, înainte de întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția.

Cu cine se întâlnesc delegații Comisiei de la Veneția

președintele Klaus Iohannis

- reprezentanți de la Ministerul Justiției

- Înalta Curte de Casație și Justiție

- Curtea Constituțională

- Biroul procurorului general

- Direcția Națională Anticorupție

- Consiliul Superior al Magistraturii

- reprezentanți ai Parlamentului, inclusiv ai Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiției, cu asociații ale judecătorilor și procurorilor, cu organizații ale societății civile.

România a solicitat de mai multe ori opinii avizate asupra unor probleme constituționale sau de drept comun, inclusiv pe legi, dar în 2017, anul cu cele mai puternice atacuri asupra Justiției, nimeni din arcul coaliției de guvernare nu-și mai dorește părerea specialiștilor Comisiei de la Veneția, decât dacă e în favoarea lor sau dacă o pot interpreta în favoarea lor.