VIDEO Ministrul Justiției a trimis la comisia specială unele propuneri de modificare a legilor penale. PNL îl acuză pe Tudorel Toader că nu se implică în dezbaterea acestor propuneri controversate de modificare a codurilor penale.


Comisia „Iordache” și-a încheiat activitatea la ora 20, deși Florin Iordache ar fi vrut să se discute până la miezul nopții. Un singur lucru s-a stabilit în timpul dezbaterilor: autoritățile publice nu se pot referi la suspecți sau inculpați ca la persoane gata condamnate.

Nimic, însă, nu s-a votat miercuri. Comisia „Iordache” va continua joi discuțiile.

UPDATE 7 Dezbateri ample pe propunerea PSD care interzice comunicarea de orice fel, de către oricine despre dosare penale. Opoziția se opune.

UPDATE 6 S-au hotărât: vor discuta doar inițiativele ce privesc directiva europeană referitoare la prezumția de nevinovăție.

UPDATE 5 Membrii comisiei nu știu despre ce vor discuta. Au căzut de acord că sunt chestiuni care privesc celebra directivă europeană privind prezumția de nevinovăție, dar și inițiative ce nu au legătură cu această directivă. Urmează să decidă ce vor dezbate în continuare.

UPDATE 4 S-a reluat ședința comisiei speciale.

Atât opoziție, cât și Florin Iordache, critică atitudinea ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a trimis o singură pagină cu o singură propunere de modificare a unui text din Codul de Procedură Penală. 

UPDATE 3 Ședința a fost suspendată până la ora 14.

UPDATE 2 După citirea unei singure propuneri venită de la Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu și Ioan Cupșa (PNL) s-au arătat siderați de faptul că Tudorel Toader a venit cu o singură propunere, când în inițiativă sunt propuse modificări extrem de grave la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală.

UPDATE 1 Reprezentanta Ministerului Justiției a venit cu unele propuneri, iar Iordache a decis suspendarea ședinței pentru ca toți membrii comisiei să ia cunoștință de ce a fost depus la comisie.

Secretarul de stat Mariana Moț a spus că are un proiect prin care să se înlocuiască „suspiciuni rezonabile” cu „probe sau temeinice” în Codul de Procedură Penală. 

***** Știrea inițială

Comisia specială, sub conducerea lui Florin Iordache, continuă maratonul de a schimba legislația penală, după ce marți seară a finalizat ultimele două legi ale Justiției.

Iată ce propune Comisia „Iordache”:

Înregistrările camerelor de luat vederi stradale sau din locuri publice să nu mai poată fi folosite drept probă;

Cei anchetați să fie informați din momentul începerii cercetărilor;

Suspecții să participe la audierea altor părți din dosar, inclusiv martori și victime;

Martorii să se poată consulta cu avocații despre ce să declare în timpul anchetei;

Dacă se descoperă alte infracțiuni în timpul percheziției informatice și nu au legătură cu dosarul, aceste date vor fi șterse definitiv;

Nu vor mai putea fi arestați inculpații decât pentru o listă scurtă de infracțiuni, enumerate expres, nu și pentru corupție;

Nicio persoană nu poate fi condamnată în lipsă, chiar dacă se sustrage judecății;