Viteza de lucru a comisiei condusă de Florin Iordache este așa cum a cerut liderul PSD, Liviu Dragnea, principalul beneficiar al modificărilor din Codul Penal. Dezbaterile sunt de formă, amendamentele opoziției fiind respinse la foc automat.


UPDATE 5 Proiectul de modificare a Codului Penal a fost votat cu 12 voturi "pentru" - PSD și ALDE, 7 ”împotrivă” - PNL și USR, în timp ce UDMR s-a abținut. Miercuri, textul merge la dezbatere în plenul Camerei Deputaților, iar votul final urmează să aibă loc joi. După aceea, legea merge la promulgare.

UPDATE 4 UDMR a propus o nouă definire a abuzului în serviciu, fără prag, păstrând terții și aceeași pedeapsă maximă ca și în prezent - 7 ani. Amendamentul nu a trecut.

UPDATE 3 Dezbaterile sunt de formă. Iordache a spus că va supune votului toate amendamentele opoziției, dar a precizat că vor fi respinse. „Întotdeauna 10 va fi mai mic decât 12”, a spus Iordache, cu referire la voturile PSD-ALDE versus cele ale opoziției.

Stelian Ion își susține totuși amendamentele.

UPDATE 2 Stelian Ion (USR) a cerut secretarului de stat Mariana Moț, de la ministerul Justiției să spună dacă textul ajuns la comisie pentru redefinirea abuzului în serviciu este cel trimis de Tudorel Toader, după ce ministrul a declarat că „terții” au fost eliminați din textul de lege de către comisia specială.

Secretarul de stat a spus că acesta este textul trimis de ministerul Justiției.

UPDATE 1 Alina Gorghiu (PNL) l-a îndemnat pe Florin Iordache la un moment de sinceritate, după ce toate amendamentele opoziției au fost respinse la foc automat. „Mai are rost să ne mai susținem amendamentele?”

Iordache a răspuns sincer: „Nu aveți nicio șansă. Vă mulțumesc”.

***** Textul inițial

Dragnea a cerut o viteză și mai mare la modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, față de ritmul alert în care s-au modificat legile Justiției.

Codul Penal a fost „dezbătut” în doar două ședințe, ultima fiind luni, atunci când s-au adus mai multe modificări controversate.

Liviu Dragnea va scăpa de condamnarea suferită luna trecută în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, după ce partidul său și ALDE a modificat definiția abuzului în serviciu prin care îl face, practic, imposibil de aplicat în cazul liderului PSD, dar și a majorității funcționarilor.

Dragnea are șanse mari să scape și de acuzațiile din dosarul Tel Drum, acolo unde este anchetat pentru constituire de grup infracțional organizat, infracțiune de asemenea redefinită de subalternii săi din comisia „Iordache”.

Anterior, au fost modificate mai multe articole importante din Codul de Procedură Penală, toate în favoarea inculpaților.