Executivul Uniunii Europene anunță că propriile sale concluzii asupra schimbărilor din legile justiției și codurile penale vor fi prezentate în raportul asupra MCV, pe 13 noiembrie.

„Am luat cunoștință de cele două opinii ale Comisiei de la Veneția privind codurile penale și legile justiției. Solicităm autorităților române să le ia în considerare”, a declarat luni, pentru Agerpres, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, avertizând că, dacă acest lucru nu se întâmplă, Comisia Europeană va trage „concluziile corespunzătoare”.

„Așa cum a menționat clar prim-vicepreședintele (Comisiei Europene) Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European: În timp ce continuăm dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia va trage concluziile corespunzătoare dacă amendamentele aduse legilor justiției, codurilor penale și legilor privind conflictele de interese și corupției nu țin cont de aceste preocupări”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Comisia de la Veneția a criticat în termeni duri atât modificările făcute de Parlament asupra celor trei legi ale justiției, cât și asupra Codului penal și Codului de Procedură Penală.