Comisia Europeană solicită autorităților române să ia măsuri pentru ca Laura Codruța Kovesi să nu fie incomodată în procesul de selecție a procurorului-șef european.

Deși Comisia nu comentează specificul investigațiilor de pe plan național, a spus purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, Comisia Europeană urmărește cu mare atenție cazul Kovesi, în contextul procedurilor de desemnare a procurorului-șef european.

„Este crucial ca toți candidații selectați de o comisie independentă sunt tratați egal pe parcursul acestui proces, de aceea Comisia cere Guvernului român și autorităților din România să respecte în întregime principiul cooperării sincere, după cum este înscris în tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului-șef european. Toți candidații trebuie să poată participa nestingheriți la toate etapele procesului de selecție”, a spus Schinas în briefingul de presă de vineri al Comisiei.

Schinas a amintit că Executivul UE a subliniat că are îngrijorări serioase legate de Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție, exprimate clar în cel mai recent raport MCV, privind independența acestui departament de ingerințele politice.

Presat de jurnaliști, Schinas a confirmat că Executivul de la Bruxelles vede procedurile declanșate împotriva Laurei Kovesi drept o piedică în calea participării acesteia la procesul de selecție a primului șef al Parchetului European.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a spus că, potrivit ultimului raport MCV, România a înregistrat regrese în domeniul justiției, dar a sugerat că nu se pune problema de lansarea unui infringement sau de activarea Articolului 7, pentru că Mecanismul de Cooperare și Verificare funcționează și a fost proiectat special pentru a rezolva probleme precum cea în chestiune.

„Este la latitudinea Colegiului Comisarilor, la propunerea prim-vicepreședintelui (Frans Timmermans) să analizeze toate elementele referitoare la statul de drept și să adopte poziția Comisiei. Dar acest moment va veni în contextul potrivit, nu vreau să speculez acum”, a spus Schinas.

„Aceasta este situația în acest moment. Nu este bună, afectează climatul politic. Urmărim evoluțiile cu mare atenție și avem la îndemână instrumentele pentru a le aborda”, a completat oficialul Comisiei.