Ursula von der Leyen a anunțat marți, în plenul PE de la Strasbourg, că Executivul de la Bruxelles lansează împotriva Ungariei o procedură care permite suspendarea plății fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept.

„Vom trimite scrisoarea oficială de notificare pentru a declanșa mecanismul de condiționalitate”, a anunțat șefa Comisiei Europene, adăugând că Budapesta a fost informată de această decizie fără precedent.

”În cazul Ungariei, am spus foarte clar că problema este corupția", a spus von der Leyen, potrivit căreia în prezent nu este posibil să se ajungă la un numitor comun.

Ultimul pas al mecanismului este votul a cel puțin 15 state membre care să reprezinte 65% din populația Uniunii Europene. 

Până la acest vot, Ungaria are la dispoziție mai multe modalități pentru a se apăra în fața acuzațiilor CE. 

Anunțul Ursulei von der Leyen vine după victoria categorică obținută în weekend de Viktor Orban și Fidesz. 

„Dragi prieteni, am obținut o victorie excepțională - o victorie atât de mare, încât probabil se poate vedea de pe Lună și, în orice caz, cu siguranță, de la Bruxelles”, a declarat Orban, aflat la al patrulea mandat consecutiv de premier.

De câțiva ani, Orban se află în conflict cu CE, din cauza repetatelor încălcări ale dreptului comunitar și a îngrădirii activității mass-media ungare și organizațiilor neguvernamentale.