Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat miercuri, la solicitarea EurActiv, că Executivul de la Bruxelles urmărește cu îngrijorare ultimele modificări la legile Justiției, reamintind importanța unui sistem judiciar independent.

"După cum a subliniat prim-vicepreședintele Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European, vom continua dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, și, în același timp, Comisia va trage concluziile corespunzătoare în cazul în care modificările la legile Justiției, codurile penale și legislația privind conflictul de interese și corupție nu vor lua în considerare îngrijorările” exprimate de Comisia Europeană", a precizat Christian Wigand.

Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că autoritățile de la Bruxelles urmăresc "cu îngrijorare cele mai recente evoluții" și vor analiza schimbările: "Așa cum am spus de mai multe ori, o justiție independentă și profesionistă este de o importanță crucială”.

Și secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.

Procurorii din CSM au decis că ordonanța de urgență controversată se aplică doar pentru viitor, iar procurorii din Parchetul General, DNA, DIICOT rămân în funcții. Cu alte cuvinte, doar cei care vor veni începând de joi la aceste parchete vor trebui să îndeplinească noile condiții.