Comisia specială, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a continuat și marți discuțiile asupra legilor Justiției. Comisia a decis că șefii ICCJ nu vor mai fi numiți de președintele României, ci de Consiliul Superior al Magistraturii.

UPDATE 2 În mai puțin de o oră, Camera Deputaților a votat și a doua lege din pachetul legilor Justiției, cea privind statutul magistraților. A urmat apoi și legea privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, care trecut în mare viteză prin Camera Deuptaților.

Toate cele trei legi se vor întoarce, însă, la comisia specială condusă de Iordache înainte de a fi supuse votului în plenul Senatului.

UPDATE 1 Camera Deputaților a votat în regim de maximă viteză legea privind organizarea judiciară. Legea abia suferise ultimele modificări dimineață, la comisia specială condusă de Florin Iordache.

Președinții, vicepreședinții și președinții de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de Secția pentru judecători a CSM dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani. Este una dintre cele mai importante modificări aduse de comisia specială, care a corelat astfel Legea 303/2004 privind Statutul magistraților cu Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, dar și cu deciziile de neconstituționalitate date de Curtea Constituțională.

Și legea 303/2004 a fost modificată. Astfel, a fost definită eroarea judiciară, așa cum a cerut Curtea Constituțională.

Art. 96 prevede că statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, dacă magistrații „și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență, conform definiției acestora de la art. 991”.

Comisia a explicat că „există eroare judiciară atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției:

a) a încălcat norme de drept material și procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei;

b) prin încălcarea în mod vădit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a soluționat o situație litigioasă contrar realității faptice sau juridice ori a produs neregularitate în modul de desfășurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei”.